Pano

Pano » Güncel » Vizyon

• sis ve gece •

1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Toplam 5 mesaj]
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #1
YazarMesaj
eczserkan
 melankoliMüdavim
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Üye No: 60
Konu: 28

Tarih: Cum Mar 02, 2007 3:20 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

'Sis ve Gece' 10 yıl sonra İlyas Salman'la sinemada
http://www.radikal.com.tr/veriler/2007/02/21/sis.gif
Ahmet Ümit'in 'Sis ve Gece' adlı polisiye romanı 10 yıllık bir maceranın ardından nihayet orijinaline sadık kalınarak sinemaya aktarılacak. Filmin başrollerinde Lale Mansur ve uzun zamandır sinemaya ara vermiş olan İlyas Salman var.
Türk edebiyatının en başarılı polisiye yazarlarından Ahmet Ümit'in çok satan romanı 'Sis ve Gece' nihayet aslına sadık kalınarak sinemaya aktarılıyor. Hep benzer roller teklif edildiği için sinemadan uzak kalmayı tercih eden İlyas Salman'ın başrollerden birini canlandıracağı filmde Lale Mansur ve Cem Özer de yer alacak. Filmin 2006'nın Mart ayında gösterime girmesi bekleniyor. 1996'da yayımlanan roman, sinemaya aktarılmaya son derece uygun kurgusu nedeniyle daha önce de sinemacıların ilgisini çekmişti. Bir dönem Sinan Çetin'in de ilgilendiği ve ünlü yönetmenin konusunu bir hayli değiştirerek, başrollerinde Okan Bayülgen, Teoman ve Yasemin Kozanoğlu'nu oynattığı 'Romantik' adlı filmin temeli olarak kullandığı romanın film haklarını; 2002 yılında yönetmen Turgut Yasalar satın aldı. Yasalar, Ümit'e romanın aslına sadık kalarak bir film çekeceğini söyledi ve senaryo çalışmalarına başladı. Fakat parasal nedenlerle çekimlere bir türlü başlayamadı. Nihayet bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın devreye girerek filme destek vermeyi kararlaştırmasıyla proje yeniden canlandı. Filmin 1 milyon dolarlık bütçesi için sponsorluk anlaşmaları da yapılınca tüm hazırlıklar tamamlanmış olacak.
http://www.yenisayfa.com/imgv/a/m/VxbVxwi.jpg
Bir Romantik hikâye
Şimdi biraz daha gerilere gidelim. 'Sis ve Gece', bundan tam 11 yıl önce 1996 yılında yayımlandığında hayli ilgi çeker. Türk edebiyatında o güne kadar hep ihmal edilen bir tür olan polisiyeye itibar kazandırır, 'Neden Türkiye'de iyi polisiye yazılmıyor' tartışmalarını sona erdirir, iyi eleştiriler alır ve üst üste üç baskı yapar. Roman, o sıralar 'Propaganda' filmiyle gişenin tozunu attıran Sinan Çetin'in de ilgisini çeker ve Çetin, 1997'de kitabın film haklarını Ahmet Ümit'ten satın alır.
http://www.sinematurk.com/images/turk_filmi/9151.jpg
Fakat Çetin'in 'Sis ve Gece'yi sinemaya uyarlama hikâyesi ayrı bir yazı konusu. Çünkü Çetin, 'Sis ve Gece'yle yola çıkıp bambaşka film çeker. Kayıp sevgilisini arayan istihbaratçının hikâyesi, aynı kıza âşık iki adamın öyküsü olan 'Romantik'e dönüşür. Çetin'in yedi yılda tamamladığı, başrolünde Okan Bayülgen, Yasemin Kozanoğlu ve Teoman'ın oynadığı filmin 3 Mart'ta gösterime gireceğini de hatırlatalım.
'Leoparın Kuyruğu'yla sinemada iyi bir başlangıç yapan Turgut Yasalar' da aslında kitabı filme almak istemektedir. Ahmet Ümit'i arayıp bulur ve kitabı filme çekmek istediğini anlatır. Fakat Ümit kitabın haklarını Sinan Çetin'e sattığını söyler. Ama Turgut Yasalar, buna rağmen kitap üzerinde çalışmaya devam eder.
Üç yıl içerisinde Sinan Çetin, uyarlamayı vizyona çıkaramayınca kitabın hakları tekrar Ahmet Ümit'e döner, o da Turgut Yasalar'la anlaşır. Yasalar ve Ümit, 'Şeytan Ayrıntıda Gizlidir' adlı televizyon dizisinde iyi bir senarist-yazar ilişkisi kurmuştu. İkisi de bu uyumun 'Sis ve Gece'de çok faydalı olacağını hissetmiş, öyle de olmuş. Yasalar bir taraftan film senaryosu üzerinde çalışıp, yazdıklarını Ümit'e gösterip fikrini alırken diğer taraftan da para bulmaya çalışır... Fakat bu iş hiç de kolay olmaz.
Bu arada Ahmet Ümit, başka kitaplar yazmaya devam eder, yönetmenler de onun kapısını aşındırmaya... Bu süreçte Ümit, 'Patasana', 'Beyoğlu Rapsodisi' ve 'Kukla' adlı kitaplarının sinema haklarını satar. Ama bu durum bir taraftan Ümit'in beklentilerini artırır diğer taraftan da onu kaygılandırır. Çünkü sinema haklarını sattığı kitaplarını bir türlü beyazperdede göremez. Ve kendini yoğun senaryo çalışmalarının ortasında bulan Ümit 'Acaba edebiyattan kopuyor muyum?' kaygısını yaşamaya başlar. Neyse ki onun bu kaygısı boşa çıkar. Ahmet Ümit, art arda yeni romanlar yazmayı sürdürür.
Ümit'in kitaplarının sinemacılar tarafından ısrarla sinemaya uyarlanmak istenmesinin sebebine gelince... Bu, Ümit'in anlatım tarzından kaynaklanıyor biraz da. Ümit'in "Yazarken bir film sahnesi gibi düşünüyorum ve öyle yazıyorum" demesi zaten birçok şeyi açıklıyor.
Ümit, yazarlık serüvenine devam ederken ve bir gün bir kitabını sinemada izleyeceğine dair iyi niyetini korurken geçen yaz müjdeli haberi alır Turgut Yasalar'dan. Film için para sorunun çözüldüğünü söyleyen Yasalar, sonbaharda çekimlere başlayacağını anlatır. Gerçekten de sonbaharda 'Sis ve Gece'nin çekimlerine başlanır.
Bir masa başında yıllar önce Ümit'in yarattığı karakterleri filmde Uğur Polat, Selma Ergeç, Ayten Uncuoğlu, Sara Meriç Cinbarcı, Ümit Çırak, Tardu Flordun, İlyas Salman, Devrim Nas, Yetkin Dikinciler, Mehmet Güleryüz, Sema Çeyrekbaşı, Oktay Kaynarca, Tülay Günal, Itır Esen, Savaş Akova, Kemal Bekir, Levent Yılmaz ve Sinan Albayrak ete kemiğe büründürür. İşte Ümit'i heyecanlandıran, şaşırtan ve "Acayip bir his bu yaşadığım" sözlerinin ağzından dökülmesine sebep olan da bu.
'Sadece iyi bir polisiye yazdım'
"Benim tüm derdim sağlam bir polisiye yazmaktı" diyor Ümit 'Sis ve Gece'den bahsederken ve devam ediyor: "Bunu amaçlamıştım. O günlerde yargısız infaz çok yaygındı. Mehmet Eymür'ün de kitabı çıkmıştı, MİT'in içindeki çatışmaları anlatan. Bunların hepsini kafamda toplayıp bir kurgu yaptım ve bu roman ortaya çıktı." Kitapta Sedat adlı bir istihbarat görevlisinin kayıp sevgilisini arama öyküsü anlatılıyor. Bu arama sürecinde okur da Ümit'in dediği gibi Türkiye'nin zorlu demokratikleşme sürecine, istihbarat biriminin sivilleşme sancılarına tanık oluyor bir taraftan.
Filmi kitaba bağlı kalarak çektiğini belirten Yasalar, 'Sis ve Gece'yi Ümit'e izletmiş. Ümit de filmi beğendiğini ve içine sindiğini söylüyor. Ama mütevazılığı elden bırakmıyor: "Umarım Türk sinemasına güzel bir gerilim, polisiye, gizem ve aşk filmi hediye etmiş olurum," diyor.
Aşkın peşinde bir serüven
Ahmet Ümit'in polisiye yazarı olarak adını duyurmasını sağlayan 'Sis ve Gece'nin kahramanı aykırı bir istihbaratçı olan Sedat. Evli ve çocuklu,
mesleğine bağlı bir istihbaratçı olan Sedat, çeşitli ayak oyunlarıyla örgütünden uzaklaştırılınca kendisini sudan çıkmış balık gibi hisseder. Onu mesleği kadar yaşama bağlayacak, tutkulu bir şey gereklidir. Bu arada Mine'yle karşılaşır ve hayatındaki ölümcül boşluğu aşk doldurur. Ancak Mine'nin ansızın ortadan kaybolması da her şeyi altüst eder ve Sedat bu kez sevdiği kadını aramaya başlar. İstanbul'un Tarlabaşı, Kurtuluş gibi semtlerinin ara sokaklarında süren bu arayış, kimi geçmişte kalmış, kimi değerlerini yitirmiş para ve çıkar eksenine girmiş trajik ilişkileri anlatıyor.
Başa dön Çevrimdışı
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #2
YazarMesaj
..GöLgE..
 CerrahpaşalıWebMaster
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Üye No: 1
Konu: 487

Tarih: Cmt Mar 03, 2007 4:55 am | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Merakla takip ediyorum..

'Bugün' diye başlayan bir masal söylerdim
Gülüşürlerdi, gülerdim..
"
Başa dön Gizli
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #3
YazarMesaj
alper1071
 MüdavimMüdavim

[Üye Notları]

Üye No: 52
Konu: 48

Tarih: Cmt Mar 03, 2007 6:49 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Çok sağ ol SB...
Başa dön Çevrimdışı
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #4
YazarMesaj
KhaoS
 Bir Dost
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Üye No: 121
Konu: 20

Tarih: Pzr Nis 15, 2007 1:02 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Kitabını okuduktan sonra filmini izlemek güzel olucak (:

Ya ölü yıldızlara götüreceğiz hayatı
Ya da dünyamıza inecek ölüm.
Başa dön Çevrimdışı
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #5
YazarMesaj
eczserkan
 melankoliMüdavim
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Üye No: 60
Konu: 28

Tarih: Per May 03, 2007 10:25 am | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

kitabını hala okuyamadım güzel bir filmdi diyebilirim .
ahmet ümit'i istiklalde gördüm bu arada :)
Başa dön Çevrimdışı
İletileri göster:   
1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [Toplam 5 mesaj]

Benzer Başlıklar
Konu Yazar Forum Cevap Son İleti
Yeni ileti yok Gece 11:45 Tutsak Feridun Düzağaç 1 Per May 31, 2007 12:09 pm
Tutsak Son gönderilen iletiler
Yeni ileti yok Gece Kursları niyo Fıkralar 0 Sal Arl 19, 2006 12:50 pm
niyo Son gönderilen iletiler
Yeni ileti yok İstanbul da Gece... elifo Resim - Animasyon 1 Çar Oca 02, 2008 12:39 am
..GöLgE.. Son gönderilen iletiler
Yeni ileti yok Gece ne oldu? Dilek Fıkralar 1 Cmt Nis 26, 2008 11:02 am
misery Son gönderilen iletiler
Yeni ileti yok 1001 Gece... alper1071 Geyikhane 3 Per Arl 07, 2006 11:55 am
Kinyas Son gönderilen iletiler

Pano » Güncel » Vizyon

Aranacak kelime:
Forum Seçin:   
Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Konuyu görüntüleyen kullanıcılar: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 0 Misafir
Yok 
Bölüm Yetkilileri: Pano Yöneticileri, Editörler
Yetki Düzeni: WebMaster, Genel Adminler, Pano Yöneticileri, Editörler, Bölüm Sorumluları, Bölüm Yöneticileri, Yazar Tk.

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Pano · Basit Görünüm · RSS · Yardım · Kurallar · Çerezleri Sil · İletişim   

Pano